CAOM cursus “de rest van je leven vanillevla”

img-20161210-wa0008Verdeeld over 2 zaterdagen hebben we op een van onze locaties de CAOM cursus “de rest van je leven vanillevla” gevolgd.

Geciteerd van de website van COAM

“Mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke/meervoudige beperking kunnen anderen niet met woorden duidelijk maken wat ze willen, wensen en aan gevoelens hebben. Ze kunnen ons wel heel veel duidelijk maken door hun gedrag. Hierbij geldt als uitgangspunt dat iemand niet niet kan communiceren. Alle gedrag is communicatie (Watzlawick).

Het is aan ons om als het ware in de huid van die ander te kruipen, door zijn/haar zintuigen de wereld te ervaren. Op die manier kunnen wij woorden geven aan wat zij willen, wensen en aan gevoelens hebben. Op die manier kan het begrip ‘kwaliteit van bestaan’ inhoud krijgen.

Dit kun je echter niet alleen. Hiervoor heb je anderen nodig, die de persoon goed kennen. Samen kun je deze betekenisverlening aan het gedrag van de persoon toetsen en scherp houden. De valkuil is groot om het gedrag van de persoon dat je denkt te kunnen duiden, levenslang zó te blijven duiden.

Mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke/meervoudige beperking hebben net zoveel recht op kwaliteit van bestaan als ieder ander. Zij kunnen zelf niet voor deze rechten opkomen”

Het Nocht en Wille team heeft deze cursus als bijzonder leerzaam en verhelderend ervaren, we hebben veel handvatten gekregen waar we samen met onze deelnemers weer verder mee kunnen!